8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMAMIZ....
09 Mart 2014, Pazar

8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla Dr. Faruk Sükan Doğum ve çocuk hastanesinde Kadın kolları komisyonumuzca basın açıklaması yapıldı. Burada bir konuşma yapan komisyon başkanı Gülizar Ballı şunları söyledi.

                Dünya Kadınlar Günü her yıl 8 mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. Her yıl 8 Mart; İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, Ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.

8 Mart Dünya kadınlar günü münasebeti ile sağlık sektörünün içinde bulunan kadınlarımızın yaşam şartları bizim için ayrı bir önem taşımaktadır. Zor bir hizmet sektörü olan sağlık iş kolu kadınların omuzları üzerinde durmaktadır. Buna rağmen, eğitim durumu ne olursa olsun kadınlarımızın bu sektörde de sıklıkla vasat konumdan öteye gitmelerine izin vermemektedir. İdari anlamda etkisiz durumda çalışan kadınlarımız, kadın ve ana olmakla şereflenmek yerine birçok sorunun ortasında kalmış durumdadır. Bireysel yaşamımızda, ülkemizdeki her kadın gibi bizi de tehdit eden şiddet. Mesleki yaşamımızda başka boyutlar kazanarak karşımıza çıkmaktadır. Mesleki sorumluluğumuz gereği, elimizden geldiğince kadını güçlendirmek ve kadına yönelik şiddetle mücadele etmek için çalışıyor olsak da aile içerisinde fiziksel ve psikolojik şiddete uğramış kadınlarla karşılaşır, bazen onlardan biri oluruz.

Sağlık sektöründe çalışan kadınlar boyut bu gün; özel ve iş hayatı dahil daima iki-üç kat daha fazla alışmakta, çocuklarından daha uzun süre ayrı kalmakta, bakım sorunları yaşamakta, hatta istediği halde çalışma şartları ve süresi gibi nedenlerle çocuk sahibi olamamakta, sosyal hayattan uzaklaşmakta, kırsalda ya da kentte güvensiz koşullar nedeniyle şiddete uğramakta, üstelik ispatı mümkün olamayan mobbinge maruz kalmakta, mutsuzlaşmakta, bütün bunlara rağmen emeğinin karşılığını alamamakta, üstelik işten çıkarılma sorunları yaşayabilmektedir.

Toplumsal hayatta erkeklerle birlikte yürüyerek, kadınlarımızın maruz kaldığı sorunların çözülmesi yalnız kadınlar için değil, çocuklar, aile ve toplum için de çok önemlidir. Kadınlarımızdan başlayarak toplumun tüm kesimlerinde yaşanmakta olan haksızlıklar konusunda yönetim kademeleri de, toplumu oluşturan bireyler de hem kanuni hem de vicdanı görevlerini tam yapmalıdır.

Burada mevcut sorunların çözümünde eksik kalan önemli bir unsur da kadınlarımızın sivil toplum örgütlerinde yeterince aktif olmamasıdır. 8 Mart çiçek dağıtma, basit bir kutlama ile geçiştirme günü değil, somut çözümler üretme günü olmalıdır. Bu gün sağlık camiasında çalışan kadınlar düşüncelerini ve önerilerini daha çok açıklamak, sesini daha çok duyurmak zorundadır.

Sağlık-Sen Konya şubesi kadın kolları olarak 8 Mart’ın kadınların toplumdaki refahlarının arttığı, başarılarının kutlandığı günler olması dileği ile tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya kadınlar gününü kutlarız dedi.




PAYLAŞ :