MEMİŞ; ÇALIŞANIN HAKKI KORUNMALIDIR....
18 Aralık 2013, Çarşamba

 Konya KHK Tıbbi Hizmetler Başkanlığı tarafından 18 Aralık  2013 tarihinde,  Konya Dedeman Otel`de  yapılan, şiddetin kaynağı, çalışan sağlığı, risk analizleri konularını içeren  “ Çalışan Güvenliği Sempozyumu” için Konya gelen Sağlık-Sen genel başkanı Metin MEMİŞ, Sağlık çalışanlarının hayatı, sağlığı ve güvenliği, en az hastaların hayatı, sağlığı ve güvenliği kadar önemlidir dedi. Memiş konuşmalarına şu şekilde devam etti. Sağlık;  tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de pek çok mesleki riski barındıran bir alan. Türkiye boyutuyla baktığımızda, çeşitli nedenlere bağlı olarak mesleki risklerin çeşitliliği ve düzeyi de artıyor.

Sağlık çalışanları, enfeksiyonlar, radyasyon, kimyasal maddeler, biyolojik riskler gürültü, stres, şiddet ve mobing gibi sağlığını tehdit eden pek çok mesleki risk altında çalışıyor.

Sağlık-Sen olarak, sağlık kurumlarındaki çalışma riskleri ve bu risklerin çalışanlar üzerindeki etkilerini ortaya koyan araştırmaları düzenli olarak gerçekleştiriyoruz. Bu raporları muhataplarımıza iletiyoruz.

Bu mesleki risklerin minimize edilmesi; mevzuat düzenlemeleri ve yapısal önlemlerden başlayarak, eğitimlere, istihdam politikalarına kadar pek çok başlıkta var olan ihtiyaçları ciddi şekilde masaya yatırmayı zorunlu kılıyor.

Şiddete uğrama riski de bilindiği gibi son yıllarda sağlık çalışanlarının hayatını tehdit eden en büyük mesleki risklerin başında geliyor.

Çalışan güvenliği komitesi kurulması, eğitim komitesi kurulması, çalışma ortamlarıyla ilgili düzenli periyotlarla tüm risk başlıklarında değerlendirmeler yapılması, koruyucu ekipmanlar ve ortamlar oluşturulması, beyaz kod uygulamaları gibi çağdaş standartlar belirlenmiş olduğunu görüyoruz.

Sağlık-Sen olarak yaptığımız tükenmişlik araştırmaları, mesleğini bırakmak veya çalıştığı kurumu değiştirmek isteyen çalışan ortalamasının yüzde 55-60’larda olduğunu gösteriyor. Bu şekilde düşünen çalışanların önemli bir kısmı, böyle düşünmesine yönetici baskısının neden olduğunu belirtiyor.

Yani bir taraftan çalışan güvenliği kriterlerinin uygulanması açısından başarılı sayılan sağlık yöneticileri, diğer tarafta çalışanların gözünde baskı unsuru olarak görülüyorsa, kalite değerlendirmelerinde bir problem var demektir.

Sağlık çalışanlarının hali hazırdaki çalışma koşulları, ağır iş yükü, sağlık sisteminin geleceğinin önündeki en büyük risktir.

Sağlık çalışanlarının yetkili sendikası olarak, hükümet ve bakanlık nezdinde her zaman mücadelesini verdiğimiz ve bundan sonra da kararlılıkla mücadele ettiğimiz iki önemli başlığı da gündeme getirmek istiyorum.

Bunlardan birisi sağlık çalışanlarına yıpranma payı konusudur. Bir kaza yerine giden polise, itfaiye personeline yıpranma payı verilirken, aynı riski üstlenen sağlık çalışanına yıpranma payı vermemek büyük bir adaletsizliktir.

Bir diğer adaletsiz uygulama da hepimizin canını yakan, huzurumuzu, iş barışını bozan performans sistemi uygulamaları. Miadını doldurmuş bu sistemin, çalışanların gelirleri üzerindeki belirleyiciliği sağlık çalışanlarına yapılmış büyük bir ayıp olarak devam etmektedir. Bir ekip çalışmasının ürünü olan sağlık hizmetlerinin geleceği açısından, ekip ruhunu, çalışma barışını bozan performans uygulamalarından vazgeçilmesi gerektiğine inanıyoruz, sonuç alıncaya kadar da bu yönde mücadelemizi sürdürüyoruz.

Genel Başkanımız Sayın Metin MEMİŞ, Genel Başkan Yrd. Mustafa ÖRNEK ve yönetim kurul üyelerimizle birlikte sırasıyla. Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı GÖKBEL, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa ŞAHİN, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer ŞEKER, Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hamdi ARBAĞ ve Hastane Başmüdürü Mustafa Sabri AKi İl sağlık müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan KÜÇÜKKENDİRCİ ve Müdür yardımcıları ziyaret ettik. Görüşmelerimizde Üniversite çalışanlarının yaşamış olduları sorunlar, Sendikal çalışmalar Çözüm yolları konusunda çalışmalar yapıldı. Tıp fakülteleri çalışanlarının mesai saatleri konusunda gelişmeler olmuştur. alışanların sorunları hakkında çalışma yapıldı. Selçuk Üniversitesi Rektörlüğünde 11 Ocak 2014 tarihinde üniversite çalışanlarının sorunları ve çözüm önerileri konulu çalışta’ya davet etti ve beyanat verdi


FOTO GALERİ



PAYLAŞ :