ENGELLERİ AŞTA GEL DİYEN, ENGELLİLER KOMİSYONUMUZ ENGEL TANIMADI....
06 Aralık 2013, Cuma

 

3 Aralık Dünya Engelliler günü dolayısıyla Sağlık-Sen Konya şubemize ait Engelliler komisyonu tarafından düzenlenen Türk halk Müziği Konseri Konya Ticaret odası salonunda gerçekleştirildi.

Engelliler Komisyonumuzun üyeleri tarafından sunumu yapılan konsere Kamu kurum ve kuruluşlarımızın değerli yöneticileri Sayın Vali yardımcısı Erol ÖZKAN, İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan KÜÇÜKKENDİRCİ,  Halk Sağlığı il müdürü Lütfi Saltuk DEMİR,  Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Süleyman KARADELİ, Memur-Sen Konya İl Temsilcisi Latif SELVİ,  Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği İdari İşler Başkanı Dr. Ahmet ERGİN ile Mali İşler Başkanı Halil YILDIRIM,  İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Hasan ÖZNAVRUZ,  Halk Sağlık Müdür Yardımcıları Dr. Murat UYAV ve Ömer ÜNSAL  İlçe Sağlık Müdürü Mehmet ŞEKER katıldılar. 

Açılış konuşması Engelliler komisyonu başkanımız Biyolog Hasan TOKALI tarafından yapılarak, program hakkında bilgilendirme yapıldı. Daha Sonra Memur-Sen Konya İl Temsilcisi Latif SELVİ Engellilerimizin yaşamış oldukları sorunlar ve Memur-Sen konfederasyonun çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Konya Sağlık-Sen Şube başkanı açılışta bir konuşma yaparak şunları söyledi. ”Birleşmiş milletler teşkilatının genel kurulu tarafından sakat hakları bildirgesinin kabul edilişinin yıl dönümü olan 3 Aralık günü, Dünya’da ve ülkemizde özürlüler günü olarak kabul edilmiş bulunmaktadır.”

Engelliler Sahip oldukları doğal engellerle mücadele etmeyi başarmış ama, halen siyasal, ekonomik ve sosyal hayatın eşit bireyleri olma mücadelesi için diğerlerinden daha fazla mücadele etmek zorunda kalmaktadırlar. Engellilerin nüfus içindeki işsizlik oranı Türkiye genelindeki işsizlik oranının çok üzerindedir. Sosyal imkânlara erişim onlar için daha yorucudur.

Yapılan araştırmalar engelli nüfusun, halkın engelliye bakışından, medyada engellilerin muhtaç insanlar olarak yansıtılmasından rahatsız olduklarını, engellilere karşı toplumsal ilginin samimiyetine güven duymadıklarını ortaya koymaktadır.

Bunun yanı sıra engelli bireylerin ve ailelerinin toplumla bütünleşme sürecini; yoksulluk, eğitimsizlik, fiziksel şartların olumsuzluğu, özel hayata ilişkin sorunlar, işsizlik gibi nedenler geciktirmektedir. Özellikle toplumsal hayata katılımın en önemli göstergesi ve temel bir insan hakkı olan çalışma hakkı, engelli vatandaşlarımız açısından halen temel bir sorun olarak varlığını sürdürmekte, hatta diğer sorunlara da temel teşkil etmektedir.

Toplumsal duyarlılığı geliştirmenin yasalarla mümkün olmadığı bilinmelidir. Devletin yasa çıkartmanın ötesine de geçerek, engellilerin sosyal hayata katılımını en kolay biçimde sağlayacak tedbirleri alması ve denetim altında tutması gerekmektedir. Hükümet tarafından 2005-2010 yılları arasında uygulamaya konulan “Özürlülerin İstihdamı Eylem Planı” sonuçlarına göre engellilerin çalışma hayatına katılımı istenilen düzeye ulaşmamıştır.

Bu durumun ortaya çıkmasında bazı faktörler sebep olmaktadır.  İşyeri çalışma ortamında engelliler için fiziki şartların uygun olmaması, işverenin ya da kurum amirinin engelli çalışandan verim alamayacağını düşünmesi, çalışma ortamında diğer çalışanların engelli çalışanları kabul etmemesi gibi faktörler engelli çalışanlarımızın çalışma hayatında yer almalarının önüne geçebilmektedir. TÜBİTAK tarafından yapılan araştırmada yer alan bu sonuçlara göre engelli çalışanlarımızın çalışma hayatında karşılaştığı fiziki ve manevi olumsuzlukların ortadan kaldırılması için acilen düzenlemeler yapılmalıdır.

Engellilerimize her alanda olduğu gibi çalışma hayatında da pozitif ayrımcılık yapılmalı, sosyal hayata etkin şekilde katılımlarını sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır. Engelli çalışanlarımızın özlük hakları genişletilmeli, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında engelli çalışanlarımıza pozitif ayrımcılık sağlanmalıdır.

Bu düşüncelerle Sağlık-Sen olarak engelli vatandaşlarımızın, toplumsal hayatın üretken ve katılımcı bireyleri olarak yaşamlarını sürdürmelerinin en büyük dileğimiz olduğunu bir kez daha vurguluyoruz. Yaşanan sorunların çözümü ve toplumsal duyarlılığın artırılması noktasında devletin daha etkin bir rol üstlenmesi gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz.

Konuşmaların ardından Engelliler komisyonu üyemiz Erol POLAT’ın yönetmenliğinde halk müziği dinletisi yapılarak, üyelerimiz gönüllerince eğlendiler. 

PAYLAŞ :